Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

Rolnicy apelują o podawanie prawdziwych cen skupu świń

 

Trzoda Chlewna (2012) nr 6, str. 10

 

  Od kilku lat pogłowie świń w Polsce systematycznie spada; w ciągu ostatnich sześciu lat aż o 37%! W latach 2006-2012 pogłowie świń (w tys. szt.) na koniec marca wynosiło (Tabela 1):

 

 

Tabela 1. Pogłowie świń w Polsce na koniec marca w latach 2006-2012 (wg GUS)

Wyszczególnienie

2006

2008

2010

2012

Trzoda chlewna ogółem

18205,3

15687,2

13967,7

11478,0

Prosięta (do 20 kg)

6127,4

4894,4

4307,6

2960,9

Warchlaki (20-50 kg)

4887,3

4282,6

3834,0

2946,9

Trzoda chlewna na ubój (powyżej 50 kg)

5954,2

4925,8

4410,7

4492,6

Lochy

1865,7

1423,3

1415,4

1069,7

 

  Analizując zmiany w strukturze pogłowia świń łatwo zauważyć, że spadek dotyczy przede wszystkim loch (spadek o 42,7%), prosiąt (spadek o 51,7%) oraz warchlaków (spadek o 39,7 %). Pogłowie świń na ubój (w wadze powyżej 50 kg) spadło w tym okresie o 24,6%; mniejszą produkcję prosiąt w Polsce szybko zastąpił masowy import warchlaków z Danii, Holandii i Niemiec. Upowszechnił się też tucz kontraktacyjny, w różnych formach.

  Wg rolników głównym powodem ich rezygnacji z produkcji świń jest brak opłacalności, a dokładniej – zbyt niska cena skupu płacona przez skupy, pośredników i zakłady mięsne w stosunku do kosztów produkcji, głównie cen zakupu zbóż i pasz. Ale to tylko część prawdy! Bo rolnicy, którzy sprzedają większe partie (tzw. całosamochodowe) świń o wyrównanej mięsności, uzyskują ceny zapewniające zysk z prowadzonej produkcji. Niestety, informacje o tych cenach nie docierają do wszystkich rolników! Dlaczego?

  O tym, jakie informacje o cenach skupu świń w Polsce trafiają do producentów świń, można przeczytać w opracowaniu „Podawanie zaniżonych notowań cen trzody chlewnej przez wiodące serwisy informacyjne” zamieszczonym na portalu cenyrolnicze.pl Z przeprowadzonej tam analizy wynika, że telewizyjne i internetowe serwisy informacyjne podają przede wszystkim ceny skupu niewielkich partii tuczników o przeważnie niskiej jakości mięsnej. Brak wyraźnej informacji o tym, że ceny te dotyczą tzw. spędówki powoduje, że mniej zorientowani rolnicy nie próbują negocjować odpowiednio wyższych cen sprzedaży i w efekcie uzyskują niższą zapłatę za sprzedawane świnie.

  Wg powyższej analizy także TVP Agrobiznes, oglądany codziennie przez tysiące rolników w całej Polsce, podaje zaniżone ceny skupu świń w porównaniu do tych, jakie w rzeczywistości płacone są przez największe zakłady mięsne. W odpowiedzi na propozycję podawania prawdziwych cen skupu świń Redakcja TVP Agrobiznes twierdzi, że źródłem podawanych cen są zakłady mięsne i to powinno wystarczyć. Nie mając dostępu do innych źródeł i jednocześnie bezkrytycznie ufając informacjom podawanym przez Agrobiznes rolnicy sprzedają swoje świnie po niskich cenach uważając, że tak jest dobrze. 

  Stanowczo takim praktykom sprzeciwili się rolnicy wypowiadający się na Forum http://www.trzoda-chlewna.com.pl Swój sprzeciw przesłali oni 30 maja br. w liście skierowanym przez Marka Jarczewskiego do Redakcji TVP Agrobiznes na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. Oto treść tego listu:

 

Witam!

  W programie "Agrobiznes" jednym z ważnych punktów są notowania cen żywca wieprzowego. Problem w tym, że podawane przez Państwa ceny dalece odbiegają od rzeczywistych rynkowych realiów i wartości, które faktycznie widnieją na fakturach producentów. Mówiąc krótko – są mocno zaniżane, co często wprowadza w błąd rolników, którzy oglądają program "Agrobiznes" jako źródło informacji wykorzystywanych następnie w negocjacjach z odbiorcą.

  W związku z powyższym zwracam się w imieniu Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum TCh" o rzetelne i obiektywne podejście Redakcji Telewizji Rolnej do podawania cen trzody chlewnej w swoich programach informacyjnych. Kluczowe w tym względzie jest obiektywne źródło informacji, do którego na pewno nie można zaliczyć informacji z zakładów mięsnych, które podają zaniżone ceny, gdyż w ich interesie jest kupić jak najtańszy surowiec. Proponuję wykorzystać pewne i obiektywne źródło jakim jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, które cyklicznie publikuje na swojej stronie internetowej aktualne rzeczywiste średnie ceny zakupu. Oto link do powyższej strony: http://www.minrol.gov.pl/pol/Rynki-rolne/Zintegrowany-System-Rolniczej-Informacji-Rynkowej/Biuletyny-Informacyjne/Rynek-wieprzowiny

  Przypominam również, że nie tylko zakłady mięsne wystawiają swoje cenniki. Stowarzyszenie Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum TCh" w piątek każdego tygodnia proponuje cenę sprzedaży na stronie: http://www.trzoda-chlewna.com.pl

  Proszę więc o uwzględnianie tego faktu w Waszych serwisach informacyjnych.

 

Z poważaniem,

Marek Jarczewski

 

 

  A oto jeden z głosów popierających prośbę rolników, wyrażony na Forum TCh przez Mariusza Nackowskiego (Mariusz Nackowski wysłał list Marka Jarczewskiego do MRiRW na adresy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. oraz Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.):

 

  Jako polski rolnik - hodowca potwierdzam trwającą stale w telewizji publicznej akcję dezinformacyjną prowadzoną przez program TVP Agrobiznes polegającą na podawaniu cen zakupu trzody chlewnej płaconych przez polskie zakłady mięsne korzystając wyłącznie z informacji podawanych przez same zakłady mięsne. Wprowadzanie w błąd polskiego rolnika powoduje, że otrzymywane ceny za wyprodukowany żywiec nie gwarantują opłacalności tej produkcji i jest to jeden z głównych powodów trwającej od lat likwidacji polskiej produkcji świń.

  W pełni popieram w tej sprawie głos producenta trzody chlewnej Marka Jarczewskiego, który w imieniu Stowarzyszenia Polskich Producentów Trzody Chlewnej "Forum TCh" przesłał do Redakcji Telewizji Rolnej e-maila o podanej wyżej treści. Zwracam się z prośbą o wpłynięcie na podawanie w telewizji publicznej prawdziwych, a nie tylko jednostronnych informacji.

 

 

Opr.: ACONAR

Bieżący numer

Sklepik internetowy