Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

Piotr Kołodziejczyk

 

Biegunka to często kolibakterioza

 

Pomimo coraz wyższego standardu zoohigienicznego chlewni oraz wzrastającego zainteresowania licznymi programami szczepień, opracowywanymi na podstawie badań przeglądowych stad, choroby biegunkowe w dalszym ciągu stanowią poważny problem zdrowotny w produkcji trzody chlewnej w Polsce.

 

Istota problemu

Biegunka jest ostrym zaburzeniem w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, polegającym na częstym oddawaniu wodnistego kału, zawierającego niejednokrotnie resztki niestrawionego pokarmu lub/i domieszkę śluzu, krwi czy gazu. W powstawaniu biegunek, obok niekorzystnych czynników środowiska zewnętrznego (nieodpowiednie żywienie, duża dobowa amplituda temperatur w chlewni, nadmierne zagęszczenie zwierząt, niska higiena pomieszczeń) i wewnętrznego (skład i zmiany enzymatyczne w przewodzie pokarmowym, pH żołądka, zmiany w składzie flory jelitowej, swoista i nieswoista odporność), kluczową rolę odgrywają czynniki zakaźne.

Bakteryjne zakażenia przewodu pokarmowego, obok chorób wirusowych, są jedną z głównych przyczyn biegunek prosiąt, jak również świń w okresie okołoodsadzeniowym. Z ekonomicznego punktu widzenia prowadzą one do znacznych strat w produkcji trzody chlewnej nie tylko ze względu na dużą liczbę zachorowań i padnięć świń, ale także z powodu zahamowania przyrostów m.c. młodych zwierząt i zwiększonego zużycia paszy. Czynnikami dominującymi w etiologii zakażeń przewodu pokarmowego są w pierwszej kolejności Escherichia coliBrachyspira hyodysenteriae, a w dalszej Salmonella sp., Clostridium perfringens typ C oraz Lawsonia intracellularis. Znaczne straty w produkcji trzody chlewnej notowane są również w przypadku zakażeń wirusowych, wśród których dominującą rolę odgrywają infekcje na tle cirko-, rota- i koronawirusów. Nierzadko, przyczyną ostrych biegunek u prosiąt ssących są kokcidia, pierwotniaki pasożytujące w przewodzie pokarmowym wielu gatunków zwierząt.

 

Różnicowanie objawów

Nagłe wystąpienie biegunki u prosiąt i szybkie jej rozprzestrzenianie się wśród pozostałych zwierząt w porodówce może wskazywać na wirusową przyczynę choroby lub wychłodzenie organizmów. Za bakteryjną lub pasożytniczą etiologią schorzenia przemawia natomiast powolne szerzenie się choroby biegunkowej lub stwierdzanie jej tylko w niektórych miotach, czy rzadziej u części zwierząt w miotach. Należy również podkreślić, że bardzo ważnym czynnikiem w ustaleniu przyczyny biegunki jest wiek prosiąt dotkniętych chorobą. Jeżeli biegunka pojawia się w pierwszych dniach a nawet godzinach życia, wysoce prawdopodobne jest, że wśród prosiąt doszło do zakażenia pałeczkami okrężnicy (E. coli). W przypadku zakażeń rota- i koronawirusowych, dyzenterii czy salmonelozy, objawy biegunkowe pojawiają się nie wcześniej niż około 10 dnia życia, podobnie jak to ma miejsce w przebiegu kokcydiozy. Choroba ta najczęściej pojawia się między7 a 9 dniem życia, w związku z czym niejednokrotnie określana jest „biegunką dnia dziewiątego”.

 

Spośród wymienionych czynników zakaźnych, powodujących schorzenia przebiegające z biegunką, w zdecydowanej większości gospodarstw najczęściej stwierdza się zakażenia pałeczką okrężnicy (Escherichia coli), czyli powszechnie znaną wśród hodowców kolibakteriozę.

Bieżący numer

Sklepik internetowy