Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

Mariusz Soszka

Doradca żywieniowy, Ostrówek

 

Ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej cz. 3

 

Potrzeba, a już niedługo konieczność znacznego ograniczenia stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej sprawia, że producenci świń, lekarze weterynarii i firmy współpracujące z rolnikami intensywnie poszukują rozwiązań umożliwiających efektywne zastąpienie antybiotykoterapii, tak aby stosowana była wyłącznie wtedy, kiedy inne środki nie będą skuteczne.

 

Poszukiwania rozwiązań umożliwiających ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji świń w praktyce zostały zawężone do dwóch obszarów. Pierwszy związany jest z ograniczeniem możliwości wniknięcia patogenu na teren chlewni i rozprzestrzenienia się na niej, co opisane zostało w poprzedniej części artykułu. Drugi obejmuje zagadnienia związane z poprawą zdrowotności zwierząt utrzymywanych w gospodarstwach, ponieważ zdrowe zwierzęta nie wymagają podawania antybiotyków.

Na zdrowotność zwierząt wpływa kilka czynników, wśród których najważniejszymi są warunki środowiskowe, dobrostan i żywienie oraz opisane wcześniej szczepienia ochronne. W celu ograniczenia liczby infekcji wymagających stosowania antybiotykoterapii ważnym jest, aby zarówno warunki środowiskowe, jak i szeroko pojęte żywienie były dostosowane do potrzeb zwierząt na każdym etapie ich chowu.

 

Warunki środowiskowe

Warunki środowiskowe stanowią ogół czynników, które oddziałują na zwierzęta w sposób fizyczny, chemiczny i biologiczny, wpływając przez to na ich zdrowie oraz uzyskiwane wyniki produkcyjne. Wśród fizycznych czynników środowiskowych najważniejszymi są: światło, temperatura, wilgotność, ruch powietrza, zapylenie i hałas. Do chemicznych elementów kształtujących mikroklimat w chlewniach należą przede wszystkim zawartość szkodliwych gazów w powietrzu (dwutlenek węgla, amoniak oraz siarkowodór), zaś czynnikami biologicznymi określa się wszelkie drobnoustroje, pleśnie, grzyby oraz pasożyty…

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy