Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

polnet

Przemysław Marek

Instytut Technologiczno–Przyrodniczy

Oddział w Poznaniu

 

Kurtyny automatyczne w chlewni

 

Przemysłowa produkcja trzody chlewnej oparta jest na chowie zwierząt w izolowanych budynkach inwentarskich. Dzięki mechanizacji i automatyzacji urządzeń zmniejsza się pracochłonność obsługi fermy.

 

Chów przemysłowy zapewnia również uzyskanie stabilnych warunków technologicznych, zootechnicznych, gwarantuje wysoką jakość mięsa oraz zmniejsza jednostkowe koszty produkcji. Z drugiej strony, intensyfikacja produkcji zwierzęcej na niewielkiej powierzchni, jaką jest budynek inwentarski, wymaga od hodowcy zapewnienia zwierzętom optymalnych warunków środowiskowych. O powodzeniu hodowli decyduje wiele czynników, ale optymalne warunki mikroklimatyczne są jednym z decydujących. Czym jest więc mikroklimat? Można przyjąć najprostszą definicję, iż jest to zespół czynników klimatyczno–środowiskowych, które występują w określonym obszarze. Mając na myśli mikroklimat w chlewni rozumie się właściwości fizyko–chemiczne powietrza, a także oświetlenie oraz dopuszczalny poziom hałasów. Czynniki mikroklimatyczne nie mają stałej wartości, lecz kształtują się dynamiczne, przez co mają duży wpływ na zwierzęta. Zadaniem hodowcy jest ciągła optymalizacja i kontrola warunków mikroklimatycznych poprzez stosowanie dedykowanych rozwiązań technicznych…

Bieżący numer