Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

 

 

Chlewnię wynajmę... Chlewnię oddam w dzierżawę?

 Praca moją pasją

 Prosięta z importu - potencjalne problemy zdrowotne u zwierząt i ludzi

 

WSPOMNIENIE

7

Profesor Mieczysław Ratajszczak

 

EKONOMIA

12

Chlewnię wynajmę... Chlewnię oddam w dzierżawę?

M. Kozera-Kowalska

WYDARZENIA

16

Uniwersytet Agri Plus

 

HODOWLA

18

Najliczniejsza rasa świń w Polsce na Liście Produktów Tradycyjnych

A. Hammermeister, M. Babicz, Z. Bajda

20

Wyniki oceny użytkowości świń ras rodzimych – rasa puławska     

M. Szyndler-Nędza i wsp.

ORGANIZACJA PRODUKCJI

23

Co jest ważniejsze, wiek czy masa ciała odsadzanych prosiąt         

A. Wierzba

ŻYWIENIE

26

Wapń w żywieniu świń

K. Lipiński

31

Kolejny krok w żywieniu loch

R. Bonekamp

34

Zdrowie zaczyna się od jelit Poprawa produkcyjności loch przy zastosowaniu probiotyków

M. Bochenek, A. Schulte

37

Mykotoksyny – czym są i jak zabezpieczyć się przed ich szkodliwym wpływem  

M. Soszka

42

Komponenty i dodatki paszowe w mieszankach dla prosiąt   

M. Soszka

52

Niektóre dodatki paszowe dla loch korzystnie oddziałujące na ich zdrowie

 

55

Lepiej zabezpieczać niż leczyć

R. Olejniczak

REPORTAŻ

58

Sprawdzeni partnerzy

M. Gasiński

60

Włoska eskapada z szynką parmeńską w tle   

P. Włódarczak

TECHNIKA

64

Znaczenie światła dla potrzeb biologii stosowanej  

J. Zalasiński

66

Jak właściwie przechowywać ziarna zbóż po żniwach

Ł. Wójcik

HIGIENA W CHLEWNI

72

Sucha dezynfekcja jako jedna z metod walki z drobnoustrojami w pomieszczeniach inwentarskich         

P. Nowak

WETERYNARIA

79

Praca moją pasją – rozmowa z Profesorem Zygmuntem Pejsakiem

 

82

Prosięta z importu - potencjalne problemy zdrowotne u zwierząt i ludzi        

P. Wróbel

87

Kokcydioza – problem wciąż żywy         

P. Kołodziejczyk

92(93)

PCV2 – jak rozpoznać i zwalczyć wirusa w chlewni?

P. Kołodziejczyk

95(97)

O celowości przeprowadzania szczepień w produkcji trzody chlewnej 

A. Skoracki

 

5

NOTOWANIA

 

8

Z KRAJU

 

10

KONTAKT Z CZYTELNIKIEM

 

11

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

51,71

WOKÓŁ ŚWINI

 

76

ZE ŚWIATA

 

90

O ZDROWIU ŚWIŃ I NIE TYLKO

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy