Mariusz Soszka
Doradca żywieniowy, Ostrówek
Maślany pozytywnie wpływają na efekty produkcyjne
Prawidłowo przebiegający proces rozwoju przewodu pokarmowego prosiąt znacząco wpływa na efektywności ich odchowu oraz wyniki uzyskiwane w późniejszych etapach produkcji. Podstawowym celem hodowców i producentów świń w czasie ich odchowu powinno być dążenie do maksymalizacji stopnia rozwoju przewodu pokarmowego oraz efektywności działania układu enzymatycznego poprzez zapewnienie prawidłowej ilości i jakości pasz dla prosiąt oraz ograniczenie silnie oddziałujących na prosięta czynników stresogennych.
Odchów prosiąt w okresie od urodzenia do odsadzenia oraz kilkanaście dni po odsadzeniu od lochy stanowi najtrudniejszy okres w produkcji świń, ponieważ często pojawiają się w tym czasie schorzenia związane z układem pokarmowym, które mogą znacząco wpłynąć na zwiększenie liczby upadków prosiąt. Z drugiej strony, w tym okresie zachodzą największe i najbardziej istotne zmiany w obrębie przewodu pokarmowego oraz związanego z nim układu enzymatycznego, które w znacznym stopniu rzutują na efekty produkcyjne uzyskiwane w dalszych etapach tuczu. Zmiany te wynikają przede wszystkim z intensywnego wzrostu prosiąt w okresie do odsadzenia i krótko po nim i, co się z tym wiąże, intensywnego rozwoju anatomicznego i fizjologicznego narządów wchodzących w skład układu pokarmowego. Stopień intensywności i prawidłowość rozwoju przewodu pokarmowego zależy od ilości i jakości siary i mleka lochy oraz terminu wprowadzenia i jakości paszy stałej dla prosiąt, a także wielkości jej pobrania. Czynnikiem negatywnie wpływającym na rozwój układu pokarmowego jest stres związany z odsadzeniem od matki i zmianą pokarmu...