Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Piotr Nowak

doradca żywieniowy – FoodeST

doktorant, Katedra Żywienia Zwierząt i Gospodarki Paszowej

Wydział Medycyny Weterynaryjnej i Nauk o Zwierzętach

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

 

W jaki sposób można poprawić strawność pasz?

 

Składniki w paszy, które nie są strawione przez zwierzęta, są wydalane z organizmu wraz z kałem. Jest to uproszczona definicja tzw. strawności pozornej. W praktyce strawność składników pokarmowych oznacza się za pomocą współczynnika strawności wyrażonego w procentach. Natomiast strawność rzeczywistą określa ilość wchłoniętych substancji odżywczych przez ściany jelit i świadczy o prawdziwej ilości wchłoniętych składników pokarmowych przez organizm. Znacznie łatwiej jest określić współczynnik strawności pozornej.

 

Czynniki wpływające na strawność można podzielić na dwie grupy: zależne od zwierząt i niezależne od nich. Do pierwszej grupy można zaliczyć: gatunek, rasę, wiek, status fizjologiczny oraz zdrowotny. Pasze w różnym stopniu są trawione przez różne zwierzęta. Wiąże się to z budową układu pokarmowego oraz jego fizjologią (ciąża, laktacja, ruja). Świnie posiadają żołądek jednokomorowy, w związku z tym trawienie zachodzi głównie przy pomocy enzymów, tych wytwarzanych przez organizm oraz dostarczonych z paszą. W żywieniu trzody chlewnej można stosować pasze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. W dużym stopniu w żywieniu świń występuje przewaga surowców pochodzenia roślinnego. Są one tańsze, a także ich stosowanie nie wymaga dodatkowej dokumentacji, jak w przypadku pasz pochodzenia zwierzęcego, których stosowanie nie jest zakazane np. mączka rybna. W paszach roślinnych występuje włókno, które powoduje pogorszenie strawności paszy…

Bieżący numer

Sklepik internetowy