Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

 

 

9

NOTOWANIA

 

7

Z KRAJU

 

10

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

20

WOKÓŁ ŚWINI

 

56

ZE ŚWIATA

 

85

O ZDROWIU ŚWIŃ I NIE TYLKO

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

11

Potrawa o silnym aromacie bazyliowym

R. Chojnacka

EKONOMIA

 

12

Prosię z jabłkiem w pyszczku, czyli polityczno-gospodarcze kalambury…

M. Kozera

HODOWLA

 

24

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS

T. Blicharski,
J. Ptak

ORGANIZACJA PRODUKCJI

 

22

Wybrane zagadnienia tuczu

M. Gasiński

25

Trywialna zootechnika na ciężkie czasy          

P. Włódarczak

ŻYWIENIE

 

30

Żywienie loch prośnych – pierwszy okres ciąży

K. Lipiński

36

Krajowe źródła białka w żywieniu świń – wyniki badań w gospodarstwach produkcyjnych i ekologicznych, cz. 1 

M. Kasprowicz-Potocka i wsp.

40

Alternatywne źródła białka paszowego dla świń

 

42

Prawidłowy odchów loszek jest procesem bardzo trudnym

M. Soszka

50

VevoVital® obniża koszt żywienia trzody chlewnej

 

52

Zmiany w żywieniu prosiąt

 

REPORTAŻ

 

54

Więcej prosiąt dzięki nowoczesnemu wyposażeniu i sprawnej organizacji

 

TECHNIKA

 

57

Systemy i urządzenia grzewcze chlewni

L. Tupalski

60

Energooszczędność w chlewni

 

HIGIENA W CHLEWNI

 

61

Preparaty do suchej dezynfekcji

K. Sieradzki

WETERYNARIA

 

67

Afrykański pomór świń, ogromne zagrożenie dla produkcji świń w Polsce

Z. Pejsak,
I. Markowska-Daniel

72

Czynniki zakaźne wpływające na obniżoną liczbę prosiąt  w miocie cz. 3

P. Wróbel

76

Sposoby na mykoplazmozę

P. Kołodziejczyk

80

Korzyści z wykorzystania suszonej rozpyłowo plazmy w żywieniu świń

Z. Pejsak

Bieżący numer

Sklepik internetowy