KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
1
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
2
|
Pieczeń rzymska, inaczej klops albo fałszywy zając
|
R. Chojnacka
|
KONKURS – PLEBISCYT
|
|
3
|
Prezentujemy Laureatów IV Edycji Ogólnopolskiego Konkursu – Plebiscytu na Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej 2007 roku
|
|
EKONOMIA
|
|
4
|
Internetowa Giełda Żywca Wieprzowego e-WGT szansą na stabilizację rynku trzody chlewnej w Polsce
|
M. A. Jerzak
|
PRODUKCJA NA ŚWIECIE
|
|
5
|
Mniej knurów w duńskich chlewniach
|
A. Waźbiński
|
6
|
Mit chińskiego rynku
|
K. Skrzymowska
|
HODOWLA
|
|
7
|
Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP
|
G. Żak
|
8
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
9
|
Stare rasy świń w Europie – moravka
|
K. Szulc
|
ROZRÓD
|
|
10
|
Przetrwać kryzys
|
M. Gasiński
|
11
|
Wybrane poglądy na przebieg cyklu rujowego u świń
|
K. Kotowski
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
12
|
Analiza zmian wartości rzeźnej oraz cen tusz wieprzowych w latach 2003-2007
|
D. Lisiak, K. Borzuta
|
13
|
Stopień zależności poziomu tłuszczu śródmięśniowego od masy tuszy wieprzowej
|
E. Grześkowiak i in.
|
ŻYWIENIE
|
|
14
|
Na dobry początek
|
|
15
|
Konsekwencje wprowadzenia w Polsce zakazu stosowania w paszach dodatków GMO
|
R. Eckert
|
16
|
Groch i peluszka w paszy dla świń Cz I. Charakterystyka i uprawa
|
A. Konarkowski
|
17
|
Naturalne stymulatory produkcyjności
|
K. Lipiński
|
18
|
Dodatek kwasu do wody pitnej na fermie alternatywą dla tlenku cynku – tłum. z Pig International
|
D. Korytowska
|
KONFERENCJE I SEMINARIA
|
|
19
|
Konferencja na temat GMO
|
A. Konarkowski
|
REPORTAŻ
|
|
20o:p>
|
Od lat współpracujemy z wytwórnią w Kutnie
|
|
21
|
Tuczarnia na 920 sztuk
|
|
22
|
Linia świń Tai Zumu – pochodzenie i program hodowlany – tłum. z Porc Magazine B. Pastuszewska
|
F. Berger
|
TECHNIKA
|
|
23
|
Obornik trzody chlewnej to wartościowy nawóz
|
S. Sienkiewicz
|
24
|
O wentylacji naturalnej w budynkach inwentarskich
|
Zb. Domagalski
|
25
|
Maszyny i urządzenia w paszarni (cz.1)
|
A. Dullin, Z. Domagalski
|
26
|
Przykłady realizacyjne – rozbudowa gospodarstwa o dwa obiekty chlewni mieszczące sektory porodowy, odchowu prosiąt, warchlaków oraz tuczu dla stada 84 loch
|
R. Hübner
|
WETERYNARIA
|
|
27
|
Dieta a zapobieganie chorobom przewodu pokarmowego trzody chlewnej
|
A. Szczotka, M. Fabisiak
|
28
|
Leczenie w wodzie czy w paszy - doświadczenia terenowe
|
P. Kołodziejczyk
|
29
|
Wpływ wieku prosiąt oraz innych czynników na efektywność profilaktyki swoistej mykoplazmowego zapalenia płuc u świń
|
Z. Pejsak
|
DODATKOWE ARTYKUŁY DLA LEK. WETERYNARII
|
|
30
|
Eperytrozoonoza
|
K. Kotowski, A. Szrom
|