Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

Magazyn "Trzoda chlewna", w  numerze 6/2008 między innymi:

 

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

1

Pytania Czytelników i Internautów

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

2

Dania z jednego garnka

R. Chojnacka

KONKURS – PLEBISCYT

 

3

Prezentujemy nominowanych w V Edycji Ogólnopolskiego Konkursu – Plebiscytu na „Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej Roku 2008”

A. Konarkowski

 

EKONOMIA

 

4

Ryzyko działalności gospodarczej w sektorze trzodowym

M. Kozera

ORGANIZACJA PRODUKCJI

 

5

Jaki start, taki finisz...

M. Gasiński

PRODUKCJA NA ŚWIECIE

 

6

Jak przedstawia się produkcja świń w Rosji tłum z Pig International D.Korytowska       

S. Grey

PRAWO

 

7

Transport zwierząt – bardziej rygorystyczne przepisy

R. Eckert

HODOWLA

 

8

Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP

G. Żak

9

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”

T. Blicharski, J. Ptak

10

80 lat świń puławskich (gołębskich) w Polsce 1927-2007

M. Babicz, T. Blicharski

11

Ocena knurów i loszek w fermach hodowlanych w roku 2007 – rasy mateczne

G. Żak, 
M. Szyndler-Nędza

JAKOŚĆ MIĘSA

 

12

O jakości mięsa wieprzowego słów kilka

A. Kasprzyk

WOKÓŁ ŚWINI

 

13

Masarstwo a przywiązanie do kuchni

P. Gajewczyk

REPORTAŻ

 

14

Polfamixy w Małopolsce

 

15

Wartość stada podstawowego a opłacalność produkcji

C. Mirczewska

16

Ferma nastawiona na produkcję prosiąt

G. Zając

ŻYWIENIE

 

17

Pszenica i produkty jej przetwarzania w żywieniu trzody chlewnej

A. Frankiewicz

18

Peluszka w żywieniu prosiąt     

A. Konarkowski

19

Wpływ składników mineralnych na jakość mięsa

K. Lipiński

20

Ważne zalecenia umożliwiające zmniejszenie zużycia paszy na jednostkę przyrostu masy ciała świń

Z. Pejsak

TECHNIKA

 

21

Wilgotnościomierze do ziarna

L. Janowicz

22

Nowa biogazownia Poldanoru

J. Dach

23

System zraszania w budynkach inwentarskich

 

24

Wentylacja mechaniczna

Z. Domagalski

25

Przykłady realizacyjne

R. Hübner

HIGIENA W CHLEWNI

 

26

Niechemiczne metody zwalczania much w chlewni

S. Ignatowicz

WETERYNARIA

 

27

Uczymy się patologii – przewód pokarmowy Cz.1 Przełyk i żołądek

A. Szczotka,

M. Fabisiak

28

Skutki zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS) w stadzie świń. Cz. II.

B. Galiński, A. Rekiel

29

Wybrane zagadnienia z 39. Sympozjum AASV, San Diego, California, USA

T.Stadejek

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy