Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

Magazyn "Trzoda chlewna", w  numerze 8-9/2008 między innymi:

 

 

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

10

Pytania Czytelników i Internautów

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

12

Dania pachnące grzybami

R. Chojnacka

KONKURS – PLEBISCYT

 

13

Prezentujemy nominowanych w V Edycji Ogólnopolskiego Konkursu – Plebiscytu na „Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej Roku 2008”

 

PRODUKCJA NA ŚWIECIE

 

15

Nieco optymizmu na rynku trzody?

A. Waźbiński

18

Na światowym rynku mięsa wieprzowego zachodzą duże zmiany

R. Eckert

EKONOMIA

 

22

Ceny skupu świń i sprzedaży półtusz wieprzowych w Polsce w latach 2007-2008

A. Konarkowski

ORGANIZACJA PRODUKCJI

 

26

Remont stada loch poprzez zakup loszek a wychów własny

J. Kulisiewicz

30

Ocena kondycji u loch

A. Rekiel

HODOWLA

 

34

Wyniki oceny przyżyciowej knurów przeprowadzonej metodą BLUP

G. Żak

36

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”

T. Blicharski, 
J. Ptak

39

Stare rasy świń w Europie – maatiaissika

K. Szulc

DOBROSTAN

 

42

Jak zmniejszyć stres u prosiąt

R. Szulc

WYSTAWY

 

45

IX Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych - Minikowo 2008

S. Czerwińska

48

Wystawa Zwierząt Hodowlanych Sielinko 2008

Z. Borczykowski

50

W dniach 5 - 6 lipca 2008 r. Sitno k. Zamościa rolniczą stolicą regionu

B. Baryluk, 
Z. Bajda

53

Targi w sercu Polski

C. Płuciennik

WOKÓŁ ŚWINI

 

54

Świat oczami świni

C. Klocek

JAKOŚĆ MIĘSA

 

56

Systemy rozliczeń z dostawcą żywca wieprzowego stosowane w krajowym przemyśle mięsnym

D. Lisiak, 
K. Borzuta

61

Wpływ genotypu tucznika oraz pory roku na cechy fizykochemiczne mięśnia najdłuższego grzbietu (schabu)

P. Gajewczyk

KONFERENCJE I SEMINARIA

 

63

LXXIII Zjazd PTZ w Lublinie

J. Falkowski, 
A. Stasiak

ŻYWIENIE

 

70

Pszenżyto i żyto w żywieniu świń

A. Frankiewicz

74

Gliceryna (glicerol) może zastępować tłuszcz w paszy dla świń

L. Buraczewska

78

Lucerna i jej produkty w żywieniu świń

E. Grela

86

Żywienie jako czynnik ograniczający zakażenie żywności bakteriami Salmonella

K. Lipiński

92

Wyniki terenowe zastosowania mikroorganizmów probiotycznych w ograniczeniu schorzeń układu pokarmowego świń

M.Porowski

97

Czy współczesne świnie otrzymują wystarczającą ilość żelaza? - tłum. z Pig International -  D.Korytowska

P. Best

REPORTAŻ

 

73

Efektywność, tradycja, stabilność czyli Polfamixy w świętokrzyskiej Nidzie

 

100

Produkcja prosiąt we współpracy z zakładami mięsnymi

G. Zając

104

Ferma trzody chlewnej w Pisarach

M. Gasiński

TECHNIKA

 

108:p>

Wentylatory jako element wentylacji mechanicznej

Zb. Domagalski

114

Jak wykonać ciepłą posadzkę dla świń?

R. Pleskot

119

Zbiorniki do przechowywania odchodów z chlewni

E. Mulica, 
E. Hutnik

123

Przykłady realizacyjne – nowy obiekt chlewni na 56 loch w cyklu zamkniętym usytuowany na nowej, niezabudowanej działce

R. Hübner

127

Poszanowanie energii elektrycznej w gospodarstwie rolniczym  

A. Warmiak

HIGIENA W CHLEWNI

 

129

Możliwości ograniczenia emisji odorów oraz innych szkodliwych gazów powstających w fermach trzody chlewnej

R. Kołacz

137

Rola dezynfekcji w hodowli i produkcji trzody chlewnej

A. Skoracki

WETERYNARIA

 

143

Skutki zespołu rozrodczo-oddechowego (PRRS) w stadzie świń. Część IV. Ekonomiczna efektywność tuczu

B. Galiński, 
A. Rekiel

147

Uczymy się patologii – przewód pokarmowy cz.II

A. Szczotka, 
M. Fabisiak

151

Jak ograniczyć zagrożenie infekcją Lawsonia intracellularis (ileitis)        

K. Sieradzki

154

Integracja szansą na sukces produkcji trzody chlewnej

Z. Pejsak

157

Choroba obrzękowa

Z. Gliński, 
K. Kostro

Bieżący numer

Sklepik internetowy