Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

Magazyn "Trzoda chlewna", w  numerze 1/2009 między innymi:

 

5

NOTOWANIA

 

7

Z KRAJU

 

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

10

Pytania Czytelników i Internautów

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

12

Paszteciki w kilku odslonach

R. Chojnacka

EKONOMIA

 

13

Aktualne uwarunkowania ekonomiczne produkcji świń

T.  Blicharski, A. Hammermeister

18

Poprawiamy wyniki produkcji tuczników – od czego zacząć?

A. Konarkowski

PRODUKCJA NA ŚWIECIE

 

21

Cieszą dobre zbiory, ale...       

A. Waźbiński

HODOWLA

 

22

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym „POLSUS”

T. Blicharski, J. Ptak

26

Stare rasy świń w Europie – mora romagnola

K. Szulc

JAKOŚĆ MIĘSA

 

28

Etykietowanie, znakowanie, systemy jakości, ścieżki produkcji itd...

T.  Blicharski, 
A. Hammermeister

ROZRÓD

 

34

Knur połową stada cz. 2

M. Gasiński

36

ZE ŚWIATA

 

KONFERENCJE I SEMINARIA

 

40

GMO – Wiedza bez stresu        

M. Kasprowicz-Potocka

42

WOKÓŁ ŚWINI

 

ŻYWIENIE

 

44

Rola enzymów paszowych w żywieniu świń cz. 1          

K. Lipiński

48

Praktyczne zastosowanie chelatów aminokwasowych i glicynowych Cu, Zn, Mn i Fe w żywieniu trzody chle

B. Fuchs, 
A. Szuba-Trznadel

REPORTAŻ

 

53

Własna masarnia sposobem na opłacalną produkcję trzody

G. Zając

TECHNIKA

 

56

Przykład modelowej rewitalizacji fermy trzody chlewnej cz. 2

R. Hübner

61

Najważniejsze cechy mikroklimatu

R. Szulc

67

Sterowniki ułatwiają życie hodowcy cz. 1

Z. Domagalski

DOBROSTAN

 

73

Wymagania w zakresie minimalnych warunków utrzymania trzody chlewnej

M. Tatka

77

Czy zapewnienie dobrostanu zwierzętom na fermie jest opłacalne? - tłum. z Pig International

P. Best

HIGIENA W CHLEWNI

 

79

Zwalczanie rozkruszków

S. Ignatowicz

WETERYNARIA

 

81

Uczymy się patologii – przewód pokarmowy cz. 4        

A. Szczotka, 
M. Fabisiak

85

Wyniki pierwszego etapu zwalczania choroby Aujeszkyego na przykładzie powiatu z południowej Wielkopolski

K. Przywara, 
A. Rząsa

 

88

Możliwości rozprzestrzeniania chorób zakaźnych świń drogą powietrzną

Z. Pejsak

DODATKOWE ARTYKUŁY DLA LEKARZY WETERYNARII

 

II

Możliwości rozprzestrzeniania chorób zakaźnych świń drogą powietrzną>

Z.Gliński, 
K.Kostro

       

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy