Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

Magazyn "Trzoda chlewna", w  numerze 12/2009 między innymi:

 

5

NOTOWANIA

 

7

Z KRAJU

 

64

WOKÓŁ ŚWINI

 

60

ZE ŚWIATA

 

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

11

Pytania Czytelników i Internautów

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

12

Świąteczna przystawka i główne danie

R. Chojnacka

KONKURS-PLEBISCYT

 

14

Nominowani do Konkursu-Plebiscytu „Producent, Hodowca Trzody Chlewnej roku 2009” VI edycja

 

PRDUKCJA NA ŚWIECIE

 

18

Pozyskiwanie i odchów prosiąt przy lochach utrzymywanych systemem otwartym w Wielkiej Brytanii

J. Denaburski, 
M. Racis

HODOWLA

 

22

Lochy też reagują na stres cz. 1           

A. Konarkowski

26

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS

T. Blicharski, 
J. Ptak

ROZRÓD

 

28

Wybrane zasady prawidłowej eksploatacji knurów cz.1

M. Gasiński

ORGANIZACJA PRODUKCJI

 

32

Wpływ okresu odsadzania prosiąt na wynik finansowy produkcji świń - tłum. z Pig International

M. Varley

34

Loszki przyszłością stada

J. Pastuszak

REPORTAŻ

 

38

Nowe spojrzenie na strawność włókna oraz mikroflorę przewodu pokarmowego loch

G. Zając

ŻYWIENIE

 

42

Zioła i preparaty ziołowe w odchowie prosiąt

E. Grela, 
E. Kowalczuk-Vasilev

46

Pasze wysokobiałkowe w żywieniu prosiąt

K. Lipiński

52

Tuczniki na diecie owocowo-warzywnej

M. Kasprowicz-Potocka

56

Nowe możliwości zwiększania mleczności loch

M. Pomorska-Mól, I. Markowska-Daniel

68

Nowe spojrzenie na białko w żywieniu zwierząt

K. Serwa

KONFERENCJE I SEMINARIA

 

62

Efektywna produkcja – warunkiem rozwoju chowu świń w Polsce

 

64

Dobrostan zwierząt warunkiem uzyskania pozwoleń zintegrowanych

 

TECHNIKA

 

71

Warunki utrzymania trzody chlewnej cz.2

R. Szulc

76

Nagrzewnice w chlewni

R. Szulc

82

Budujemy nowoczesną chlewnię – procedura formalno – prawna cz. 2

R. Hübner

WETERYNARIA

 

85

Immunoprofilaktyka u trzody chlewnej cz.1

M. Pomorska-Mól

89

Bioasekuracja i właściwe zarządzanie stadem – najbardziej skuteczne i najtańsze sposoby utrzymania zdrowia świń

Z. Pejsak

93

Parwowiroza świń lub raczej parwowirus świń

P. Kołodziejczyk

95

Dlaczego świnie kaszlą?

A. Skoracki

DODATKOWE ARTYKUŁY DLA LEK. WETERYNARII

 

102

Choroby świń wywołane przez Clostridium perfringens typ A oraz Clostridium novyi

Z. Gliński, 
K. Kostro

       

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy