5
|
NOTOWANIA
|
|
7
|
Z KRAJU
|
|
34
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
52
|
ZE ŚWIATA
|
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
10
|
Pytania Czytelników i Internautów
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
12
|
Na kanapkę zamiast kiełbasy
|
R. Chojnacka
|
PRAWO
|
|
13
|
Prawo o organizmach genetycznie modyfikowanych
|
A. Konarkowski
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
|
17
|
Czynniki wpływające na wyniki tuczu
|
J. Kulisiewicz
|
HODOWLA
|
|
21
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
24
|
Stare rasy świń w Europie – malhado de Alcobaça i alentejana
|
K. Szulc
|
JAKOŚĆ MIĘSA
|
|
26
|
Jak przystąpić do Systemu Jakości Wieprzowiny PQS?
|
A. Warda, A. Hammermeister
|
29
|
W Horsens i nie tylko
|
A. Waźbiński
|
ROZRÓD
|
|
31
|
Wybrane zasady prawidłowej eksploatacji knurów cz. 2
|
M. Gasiński
|
ŻYWIENIE
|
|
36
|
Tłuszcz w żywieniu świń. Cz. 2
|
K. Lipiński
|
41
|
Profilaktyka okresu okołoodsadzeniowego
|
M. Badocha
|
42
|
Maślan sodu – dodatek stymulujący dla świń
|
M. Kasprowicz-Potocka
|
46
|
Wartość tuczna i rzeźna tuczników żywionych mieszanką treściwą pełnoporcjową z udziałem grochu jako zamiennika śruty sojowej GM
|
E. Płazak
|
DOBROSTAN
|
|
49
|
Intensywna produkcja trzody chlewnej a dobrostan świń
|
S. Winnicki, M. Welter
|
TECHNIKA
|
|
54
|
Ekonomiczne aspekty budowy i wyposażenia nowoczesnych budynków dla trzody chlewnej cz. 1
|
R. Hübner
|
60
|
Energia z gnojowicy tłum. z Pic International
|
R. Abbott
|
62
|
Automatyzacja i komputeryzacja karmienia w chlewni
|
R. Szulc
|
68
|
Prognozowanie rozprzestrzeniania się odorów z chlewni
|
T. Kołodziejczyk, A. Graczyk
|
WETERYNARIA
|
|
70
|
Problemy z prosiętami po odsadzeniu
|
K.Wierzchosławski
|
73
|
Przyczyny ronienia i rodzenia martwych płodów. Cz. 2
|
A. Skoracki
|
76
|
Immunoprofilaktyka u trzody chlewnej cz. 2
|
M. Pomorska-Mól
|
79
|
Zasady opieki weterynaryjnej nad tuczarniami
|
Z. Pejsak
|
DODATRKOWE ARTYKUŁY DLA WETERYNARII
|
|
87
|
Charakterystyka enterokoków, ich rola i znaczenie w produkcji świń
|
J. Gajewska, A. Rekiel
|