Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

 

 

5

NOTOWANIA

 

7

Z KRAJU

 

34

WOKÓŁ ŚWINI

 

52

ZE ŚWIATA

 

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

10

Pytania Czytelników i Internautów

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

12

Na kanapkę zamiast kiełbasy

R. Chojnacka

PRAWO

 

13

Prawo o organizmach genetycznie modyfikowanych

A. Konarkowski

ORGANIZACJA PRODUKCJI

 

17

Czynniki wpływające na wyniki tuczu

J. Kulisiewicz

HODOWLA

 

21

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS

T. Blicharski, 
J. Ptak

24

Stare rasy świń w Europie – malhado de Alcobaça i alentejana

K. Szulc

JAKOŚĆ MIĘSA

 

26

Jak przystąpić do Systemu Jakości Wieprzowiny PQS?

A. Warda, 
A. Hammermeister

29

W Horsens i nie tylko

A. Waźbiński

ROZRÓD

 

31

Wybrane zasady prawidłowej eksploatacji knurów cz. 2

M. Gasiński

ŻYWIENIE

 

36

Tłuszcz w żywieniu świń. Cz. 2

K. Lipiński

41

Profilaktyka okresu okołoodsadzeniowego

M. Badocha

42

Maślan sodu – dodatek stymulujący dla świń

M. Kasprowicz-Potocka

46

Wartość tuczna i rzeźna tuczników żywionych mieszanką treściwą pełnoporcjową z udziałem grochu jako zamiennika śruty sojowej GM

E. Płazak

DOBROSTAN

 

49

Intensywna produkcja trzody chlewnej a dobrostan świń

S. Winnicki, 
M. Welter

TECHNIKA

 

54

Ekonomiczne aspekty budowy i wyposażenia nowoczesnych budynków dla trzody chlewnej cz. 1

R. Hübner

60

Energia z gnojowicy      tłum. z Pic International

R. Abbott

62

Automatyzacja i komputeryzacja karmienia w chlewni

R. Szulc

68

Prognozowanie rozprzestrzeniania się odorów z chlewni

T. Kołodziejczyk, A. Graczyk

WETERYNARIA

 

70

Problemy z prosiętami po odsadzeniu

K.Wierzchosławski

73

Przyczyny ronienia i rodzenia martwych płodów. Cz. 2

A. Skoracki

76

Immunoprofilaktyka u trzody chlewnej cz. 2

M. Pomorska-Mól

79

Zasady opieki weterynaryjnej nad tuczarniami

Z. Pejsak

DODATRKOWE ARTYKUŁY DLA WETERYNARII

 

87

Charakterystyka enterokoków, ich rola i znaczenie w produkcji świń

J. Gajewska, 
A. Rekiel

Bieżący numer

Sklepik internetowy