Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

 

5

NOTOWANIA

 

7

Z KRAJU

 

18

WOKÓŁ ŚWINI

 

49

ZE ŚWIATA

 

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

10

Pytania Czytelników i Internautów

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

12

Szynka w roli głównej

R. Chojnacka

EKONOMIA

 

13

Obroty handlu zagranicznego żywą trzodą chlewną w Polsce

E. Szymańska

WOKÓŁ ŚWINI

 

16

Pomniki świń

C. Klocek

PRAWO

 

19

Prawo o organizmach genetycznie modyfikowanych – Wyniki Ankiety

A. Konarkowski

22

Szanuję dobrych rolników        

J. Łopata

HODOWLA

 

24

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS

T. Blicharski, 
J. Ptak

26

Stare rasy świń w Europie – blanc de l’Ouest

K. Szulc

JAKOŚĆ MIĘSA

 

28

Efekt wzorowej współpracy rzeźni z dostawcą

P. Gajewczyk, 
T. Błaszyk

PRODUKCJA NA ŚWIECIE

 

32

Obecny stan produkcji świń w Azji       tłum. z Pig International

D. Tan

ORGANIZACJA PRODUKCJI

 

17

W poszukiwaniu rezerw

M. Gasiński

ŻYWIENIE

 

36

Wybrane czynniki wpływające na pobranie paszy u prosiąt

K. Lipiński

41

Walina – kolejny aminokwas ograniczający przyrosty prosiąt

K. Serwa

44

Białko ziemniaka dla prosiąt i loch

M. Kasprowicz-Potocka

REPROTAŻ

 

50

Z niewielkiego gospodarstwa w prężną firmę

G. Zając

54

Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna w Kruszewni

W. Wolny

TECHNIKA

 

55

Oszczędności w zużyciu energii w hodowli świń tłum. z Porc Magazine B. Pastuszewska

L. Viel

58

Biogazownie: dlaczego tak mało inwestycji      

J. Dach

62

Kanały gnojowicowe

R. Pleskot

66

Sterowanie mikroklimatem w chlewni

R. Szulc

73

Ekonomiczne aspekty budowy i wyposażenia nowoczesnych budynków dla trzody chlewnej cz. 2

R. Hübner

WETERYNARIA

 

78

Sposoby nabywania lekooporności przez bakterie cz.1

Z. Pejsak

80

Udział dzików w rozprzestrzenianiu istotnych chorób zakaźnych trzody chlewnej na przykładzie klasycznego pomoru świń, afrykańskiego pomoru świń oraz choroby Aujeszky’ego

A. Szczotka

83

Mykoplazmowe zapalenie płuc – stan obecny i zwalczanie

Z. Gliński, 
K. Kostro

       

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy