Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

polnet

Krzysztof Lipiński

Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa,

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

 

Żywienie tuczników – znaczenie energii

 

Podstawowym celem produkcji trzody chlewnej jest uzyskanie mięsa wysokiej jakości. Istotne znaczenie ma jego ilość i jakość oraz walory prozdrowotne. W przypadku tuczników ważne jest takie ich żywienie, które zapewni wysokie przyrosty masy ciała, przy relatywnie małym zużyciu paszy na kilogram przyrostu oraz wysoką mięsność.

 

Efektywność produkcji tuczników uzależniona jest od takich czynników, jak: postęp genetyczny (rasa, linie genetyczne), wiek, płeć, żywienie, status zdrowotny zwierząt i warunki zoohigieniczne. W Polsce jest utrzymywanych obecnie wiele ras i linii genetycznych świń, których potencjał genetyczny jest zróżnicowany.

W strukturze pogłowia trzody chlewnej tuczniki stanowią największą grupę, a w strukturze kosztów produkcji świń najważniejszą pozycję zajmuje żywienie. Zakłada się, że w chwili obecnej, z uwagi na bardzo wysokie ceny ziarna zbóż, tłuszczów paszowych i pasz wysokobiałkowych, żywienie stanowi 70-75% kosztów produkcji. Dużą część kosztów żywienia stanowi energia. Z tego względu bardzo ważne znaczenie ma precyzyjne szacowanie wartości energetycznej materiałów paszowych oraz potrzeb energetycznych zwierząt.

Analizując oddziaływanie najważniejszych czynników żywieniowych, które mają wpływ na wyniki tuczu i umięśnienie tusz należy wymienić zawartość białka i aminokwasów w mieszankach paszowych, koncentrację energii, zawartość tłuszczu i włókna surowego w mieszankach oraz rodzaj i sposób żywienia świń. Stały postęp genetyczny w zakresie tempa wzrostu i wykorzystania paszy wpływa na intensyfikację metabolizmu zwierząt. Z tego względu w nowoczesnym żywieniu tuczników należy stosować mieszanki paszowe odznaczające się wysoką koncentracją energii i składników pokarmowych, ale również niską zawartością związków antyżywieniowych.

 

Bieżący numer