Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

terraexim

agrotechnik


cenyrolnicze

 zuromin


polnet

 

 

5

NOTOWANIA

 

7

Z KRAJU

 

10

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

58

WOKÓŁ ŚWINI

 

60

ZE ŚWIATA

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

11

Wieprzowina w towarzystwie bobu

R. Chojnacka

KONKURS

 

12

Nominowani do Konkursu na Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej 2011 r. VIII edycja

 

EKONOMIA

 

16

O rolnictwie i racjonalności

M. Kozera

20

Zatrzymać spadek pogłowia trzody chlewnej

B. Barański

WYSTAWY

 

24

IX Wystawa Trzody Chlewnej w Żninie – 20-21 sierpnia 2011 r.

S. Czerwińska

HODOWLA

 

26

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS

T. Blicharski, 
J. Ptak

28

Stare rasy świń w Europie – Česke bílé ušlechtilé (ČBU)           

K. Szulc

ORGANIZACJA PRODUKCJI

 

30

Koszty zawsze ważne! Uzupełnienie

M. Gasiński

ŻYWIENIE

 

32

Spożycie paszy przez prosięta po ich odsadzeniu        

A. Konarkowski

37

Dlaczego warto stosować pasze pełnowartościowe?

P. Bieliński

40

Żywieniowa profilaktyka salmonelloz u świń – cz. I

K. Lipiński

46

Biegunki u prosiąt, czy zawsze leczyć?

J. Kosiorowski

48

Zboża w żywieniu świń - pszenica

M. Kasprowicz – Potocka

52

Czas na walkę z mykotoksynami

M. Soszka, 
A. Stępniak

REPORTAŻ

 

62

„System żywienia na mokro po polsku”

G. Zając

64

Wędliny cenione za niepowtarzalny smak

W. Wolny

TECHNIKA

 

65

Promienniki podczerwieni

 

66

Urządzenia dogrzewające dla prosiąt

R. Szulc

70

Dobór wozu asenizacyjnego

W. Wardal

74

Zarys specyficznych rozwiązań architektonicznych budynków chlewni – cz. 3

R. Hübner

81

Nowoczesne, stacjonarne urządzenie do przygotowania pasz

M. Soszka, 
A. Daniluk, 
A. Stępniak

HIGIENA W CHLEWNI

 

86

Karmniki deratyzacyjne i sposoby ich rozmieszczania

S. Ignatowicz

WETERYNARIA

 

90

Jak odchowuje się 28 prosiąt/lochy/rok w polskiej chlewni wielkotowarowej

Z. Pejsak

95

Uwaga na powracającą nosoryjówkę

P. Kołodziejczyk

99

Śmiertelność prosiąt – noworodków

A. Szczotka

DODATKOWE ARTYKUŁY W NAKŁADZIE DLA LEK. WET

 

102

Kontrola PCV2 i innych ważnych ekonomicznie chorób świń - tlum. z Pig International

R. Abbott 

       

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy