5
|
NOTOWANIA
|
|
7
|
Z KRAJU
|
|
10
|
KONTAKT Z CZYTELNIKAMI
|
|
58
|
WOKÓŁ ŚWINI
|
|
60
|
ZE ŚWIATA
|
|
WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE
|
|
11
|
Wieprzowina w towarzystwie bobu
|
R. Chojnacka
|
KONKURS
|
|
12
|
Nominowani do Konkursu na Producenta i Hodowcę Trzody Chlewnej 2011 r. VIII edycja
|
|
EKONOMIA
|
|
16
|
O rolnictwie i racjonalności
|
M. Kozera
|
20
|
Zatrzymać spadek pogłowia trzody chlewnej
|
B. Barański
|
WYSTAWY
|
|
24
|
IX Wystawa Trzody Chlewnej w Żninie – 20-21 sierpnia 2011 r.
|
S. Czerwińska
|
HODOWLA
|
|
26
|
Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS
|
T. Blicharski, J. Ptak
|
28
|
Stare rasy świń w Europie – Česke bílé ušlechtilé (ČBU)
|
K. Szulc
|
ORGANIZACJA PRODUKCJI
|
|
30
|
Koszty zawsze ważne! Uzupełnienie
|
M. Gasiński
|
ŻYWIENIE
|
|
32
|
Spożycie paszy przez prosięta po ich odsadzeniu
|
A. Konarkowski
|
37
|
Dlaczego warto stosować pasze pełnowartościowe?
|
P. Bieliński
|
40
|
Żywieniowa profilaktyka salmonelloz u świń – cz. I
|
K. Lipiński
|
46
|
Biegunki u prosiąt, czy zawsze leczyć?
|
J. Kosiorowski
|
48
|
Zboża w żywieniu świń - pszenica
|
M. Kasprowicz – Potocka
|
52
|
Czas na walkę z mykotoksynami
|
M. Soszka, A. Stępniak
|
REPORTAŻ
|
|
62
|
„System żywienia na mokro po polsku”
|
G. Zając
|
64
|
Wędliny cenione za niepowtarzalny smak
|
W. Wolny
|
TECHNIKA
|
|
65
|
Promienniki podczerwieni
|
|
66
|
Urządzenia dogrzewające dla prosiąt
|
R. Szulc
|
70
|
Dobór wozu asenizacyjnego
|
W. Wardal
|
74
|
Zarys specyficznych rozwiązań architektonicznych budynków chlewni – cz. 3
|
R. Hübner
|
81
|
Nowoczesne, stacjonarne urządzenie do przygotowania pasz
|
M. Soszka, A. Daniluk, A. Stępniak
|
HIGIENA W CHLEWNI
|
|
86
|
Karmniki deratyzacyjne i sposoby ich rozmieszczania
|
S. Ignatowicz
|
WETERYNARIA
|
|
90
|
Jak odchowuje się 28 prosiąt/lochy/rok w polskiej chlewni wielkotowarowej
|
Z. Pejsak
|
95
|
Uwaga na powracającą nosoryjówkę
|
P. Kołodziejczyk
|
99
|
Śmiertelność prosiąt – noworodków
|
A. Szczotka
|
DODATKOWE ARTYKUŁY W NAKŁADZIE DLA LEK. WET
|
|
102
|
Kontrola PCV2 i innych ważnych ekonomicznie chorób świń - tlum. z Pig International
|
R. Abbott
|
|
|
|
|