Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




lek. wet. Paweł Wróbel

Specjalista Chorób Trzody Chlewnej i Rozrodu Zwierząt

 

Podstawowe zasady higieny zabiegów weterynaryjno-zootechnicznych na fermie

 

Ferma trzody chlewnej jest miejscem produkcji żywca wieprzowego. Produkcja fermowa zorganizowana jest w odpowiednio dobranym cyklu produkcyjnym, który określa częstotliwość wykonywania określonych prac typu: odsadzenia, krycia, przemieszczenia itd.

 

            W Polsce najpopularniejszymi cyklami produkcji są cykl tygodniowy, gdzie co tydzień w te same dni wykonuje się te same prace, oraz cykl trzy tygodniowy, gdzie określone prace wykonuje się również w te same dni tygodnia tyle, że nie co tydzień, tylko co trzeci tydzień. Pośród „tysięcy” prac planowych na fermie nie możemy zapominać również o przestrzeganiu podstawowych zasad czyszczenia obiektu oraz higieny stosowanych zabiegów weterynaryjno-zootechnicznych.

Podstawową czynnością niezbędną do zachowania zrównoważonej produkcji jest bez wątpienia czyszczenie pomieszczeń produkcyjnych mające na celu ograniczenie liczby lub eliminację patogenów z otoczenia zwierząt.

 

4 podstawowe etapy skutecznej eliminacji patogenów z powierzchni chlewni

 

Etap I – Sprzątanie

Pierwszym niezwykle ważnym elementem eliminacji niekorzystnych drobnoustrojów z chlewni jest sprzątanie – czyszczenie obiektu. W praktyce nie jest to nic innego, jak usunięcie materiału organicznego z danego pomieszczenia, tj. obornika w systemie ściołowym lub płynnych i/lub wyschłych odchodów w systemie bezściółkowym lub rusztowym utrzymania świń. Do czyszczenia obiektu używane są zwykle: sprzęt mechaniczny np. małe ładowarko-spycharki, ładowarki teleskopowe itp., skrobaczki, miotły, łopaty. Generalnie dobrze zorganizowane sprzątanie nie powinno zajmować bardzo dużo czasu. Najbardziej pracochłonnym zadaniem jest zwykle opróżnianie oraz ewentualne demontowanie koryt, karmników i/lub tubomatów paszowych.

Celem czyszczenia obiektu jest usunięcie jak największej ilości materii organicznej z danej powierzchni, co stanowi podstawę do drugiego etapu, czyli mycia. W trakcie czyszczenia obiektu, zwykle demontowane są również te elementy wyposażenia chlewni, których nie dałoby się dobrze umyć bez wykonania czynności demontażu.

 

Etap II – Mycie

Mycie danego obiektu jest zajęciem najbardziej czaso- i pracochłonnym dla osób z obsługi chlewni. Z drugiej zaś strony, dobrze wykonane mycie eliminuje ponad 99% mikroorganizmów z powierzchni danego pomieszczenia.

Głównym celem mycia jest usunięcie pozostałości organicznych, wciąż obecnych na danej powierzchni po uprzednim etapie czyszczenia. Do mycia powierzchni używane są głównie urządzenia – myjki wysokociśnieniowe.

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy