Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!


terraexim


cenyrolnicze

 zuromin


polnet




Mariusz Soszka

Doradca żywieniowy, Ostrówek

 

Mieszarki pasz

 

Mieszanie jest jednym z podstawowych elementów procesu przygotowywania mieszanki paszowej, który znacząco wpływa na jej jakość, co bezpośrednio przekłada się na efektywność chowu.

 

Zadawana świniom pełnoporcjowa mieszanka paszowa stanowi mieszaninę kilku lub kilkunastu komponentów paszowych, do których należą zboża (pszenica, pszenżyto, jęczmień, owies, żyto, kukurydza, itp.), pasze typowo białkowe (poekstrakcyjna śruta sojowa, rzepakowa, słonecznikowa, groch, łubin, peluszka, bobik, itp.), mieszanki mineralno-witaminowe, olej oraz różnego rodzaju dodatki paszowe (preparaty enzymatyczne, preparaty wiążące mykotoksyny, probiotyki, zakwaszacze, itp.).

W celu prawidłowego wykorzystania składników pokarmowych z mieszanki paszowej wszystkie komponenty wchodzące w jej skład powinny być poddane rozdrobnieniu oraz homogenie wymieszane, najlepiej w przeznaczonych do tego typu działania urządzeniach czyli mieszarkach.

 

Cel mieszania

Celem procesu mieszania jest równomierne i szybkie rozprzestrzenienie wszystkich komponentów stałych i ciekłych w przestrzeni mieszanki, aby uzyskać wymaganą jednorodność. Prawidłowo przygotowana mieszanka paszowa charakteryzuje się tym, że wszystkie jej komponenty są rozprowadzone w całej objętości danej porcji, co oznacza, że w pobranej losowo próbce mieszanki znajdować się będą wszystkie użyte komponenty, w ilości odpowiadającej zaplanowanym udziałom.

W praktyce otrzymanie mieszaniny wieloskładnikowej o wysokim stopniu homogenności jest procesem niełatwym do osiągnięcia i złożonym, ponieważ poszczególne komponenty używane do sporządzania pasz dla świń różnią się między sobą wielkością cząstek, ciężarem właściwym, wilgotnością, gęstością w stanie zsypnym, aerodynamicznością, współczynnikami tarcia i wieloma innymi cechami, które mają większy bądź mniejszy wpływ na ich łatwość mieszania.

Dodatkowo w trakcie samego mieszania niejednorodne mieszaniny łatwo ulegają segregacji. Zjawisko to polega na tym, że ziarna drobne, które początkowo znajdują się w górnej części, przechodzą w czasie procesu mieszania do części dolnej, w której już pozostają, mimo że proces nie zostaje przerwany. Z tego powodu należy zwrócić szczególną uwagę na prawidłowość mieszania (czas mieszania, odpowiednią kolejność zasypu poszczególnych komponentów) i regularnie kontrolować przebieg procesu oraz homogenność mieszanki.

 

Klasyfikacja mieszarek

Do mieszania komponentów wchodzących w skład mieszanki paszowej służą mieszarki. Mieszarki, które używane są w gospodarstwach często określane są przez hodowców i firmy dostarczające tego typu sprzęt mianem mieszalników. Ich rolą jest dokładne wymieszanie wszystkich komponentów mieszanki i transport już homogennej paszy do dalszej części linii paszowej, na wózki, do worków lub do przenośnika paszociągu i nim do zasobników lub bezpośrednio do automatów paszowych.

Mieszarki można klasyfikować według różnych kryteriów. Biorąc pod uwagę tryb pracy można je podzielić na urządzenia o:

·         działaniu okresowym i

·         działaniu ciągłym.

Bieżący numer

Sklepik internetowy