Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
 Dokument bez tytułu
Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!

 

cenyrolnicze

zuromin

polnet

poland banner

 

Skróty wybranych artykułów z Trzody Chlewnej nr 06/2013

 

5

NOTOWANIA

 

7

Z KRAJU

 

10

KONTAKT Z CZYTELNIKAMI

 

20

WOKÓŁ ŚWINI

 

39

ZE ŚWIATA

 

WIEPRZOWINA NIE ZAWSZE TRADYCYJNIE

 

11

Wieprzowina z rabarbarowym aromatem

R. Chojnacka

PRAWO

 

16

Windykacja należności za dostarczoną trzodę

A. Pilch-Wojcieszek

WYDARZENIA

 

21

Spółdzielnia Rolników Wielkopolskich ma dwadzieścia lat

 

23

Wyniki oceny świń na XXVI Krajowej Wystawie Zwierząt Hodowlanych

J. Ptak

WYWIAD

 

25

Czekamy na nowy PROW

 

HODOWLA

 

26

Wyniki oceny knurków i loszek w Programie Hodowlanym POLSUS

T. Blicharski,
J. Ptak

29

Świnie miniaturowe cz. 1– najpopularniejsze rasy

K. Szulc

ROZRÓD

 

32

Techniczne aspekty zabiegu inseminacyjnego

M. Gasiński

36

Zaburzenia płodności knura cz. 1

W. Bielas,
W. Niżański

ŻYWIENIE

 

40

Żywieniowe metody poprawy statusu zdrowotnego – cz. 1

K. Lipiński

44

Źródła składników mineralnych – cz. 1 nieorganiczne

M. Kasprowicz-Potocka

48

Efektywność ziołowych dodatków paszowych – cd.

M. Soszka

53

Witamina E w organizmie loch i prosiąt w świetle badań diagnostycznych

R. Jędryczko,
A. Jarczyk

56

Kulawizny loch – problem na niejednej fermie

A. Urbańczyk

60

Nowatorska strategia lepszego wykorzystania składników pokarmowych przez prosięta

 

REPORTAŻ

 

63

Amerykański farmer – cz. 5– Przygotowania do porodu

P. Włódarczak

66

Ojciec rozpoczął – syn kontynuuje

W. Wolny

TECHNIKA

 

68

Pokrycia dachowe

R. Pleskot

72

Zbliża się lato… zabezpieczmy świnie przed stresem cieplnym

R. Szulc

WETERYNARIA

 

78

Upowszechnianie wiedzy w produkcji świń w Hiszpanii – ważne, wybrane uwagi ekspertów hiszpańskich

Z. Pejsak

83

Płyn ustny OF (Oral Fluid) jako materiał do badań laboratoryjnych

P. Wróbel

88

Stosowanie antybiotyków u świń – co dzieje się obecnie w tej dziedzinie w Unii Europejskiej?

 

ARTYKUŁY W „TRZODZIE CHLEWNEJ dla lekarzy weterynarii”

 

91

Układ odporności przeciwzakaźnej świń związany z błonami śluzowymi – immunologiczne mechanizmy obronne

Z. Gliński,
K. Kostro

94

O zdrowiu świń i nie tylko

 

 

Bieżący numer

Sklepik internetowy